MikoAndras.hu

Mikó András

WordPress – Facebook ‘tetszik’ gomb

Sokáig kerestem egy jó Facebook tetszik plugint WordPress blogmotorhoz, és nem igazán sikerült olyant találni, ami megfelelt volna minden elvárásomnak. Éppen ezért átalakítottam egyet, mivel a GPL erre lehetőséget biztosít.

Az új verzió letölthető: Facebook Like (Recommend) Button WordPress plugin by kms.

A bővítmény a WordPress.org-on: Facebook Like (Recommend) Button by kms on WordPress.org.

UPDATE: Az 1.1.0 verzió kijavítja a beragadt magyar nyelvi hibát, most már a blog nyelve kerül másolásra a beállítások közé.

Nézzük meg, mit is rejt magában.

Észrevétlenül integrálja a Facebook tetszik gombot a blogba.

Nagy segítséget jelent mindenkinek, aki ódzkodik attól, hogy bitekkel piszkolja be a kezét, és ezért nem tett fel eddig ‘like’ gombot a blogjára. Vagy aki szereti bepiszkolni a kezét, de mégis jó hasznát tudja venni egy beállításokat segítő felületnek, amellett, hogy a teljes konfigurálási szabadságot sem kívánja feladni. Ezek után lássuk a lehetőségeket részletesen.

Telepítés után a Beállítások menüben megjelenik egy új menüpont, innen érhetjük el az összes beállítási lehetőséget, amivel módosítani tudjuk a gomb kinézetét.

Megjelenés

Facebook tetszik beállítások első rész: alapbeállítások

Megjelenési módok közül hármat választhatunk, ez az alábbiak szerint változtatható:

Normál Doboz Gomb
Normál forma Doboz forma Gomb forma

A gomb kinézetét befolyásolja még, hogy szeretnénk-e számlálót látni mellette a buborékban, vagy csak a gombot akarjuk kihelyezni az oldalra.

Facebook tetszik beállítások második rész: számláló

A megjelenítő oldalak kiválasztása

Lehetőség van a Facebook tetszik gombok főoldalon elhelyezésének, illetve a bejegyzések részletes oldalán való megjelenítésének megadására. A kettő egymástól független, de egy adott bejegyzéshez tartozó gomb a főoldalon és a bejegyzés oldalán is ugyanazt a számot fogja mutatni.

A gomb bejegyzéshez képest történő elhelyezése

Facebook tetszik beállítások első rész bővítve

Megjeleníthetjük a bejegyzés fölött vagy alatt, illetve ezen a két helyen egyszerre. Ezenkívül lehetőségünk van “úszó” módon megjeleníteni, vagy egy konkrét ponthoz rögzíteni az oldalon belül. Az úszó mód kiválasztása esetén az alsó részen újabb beviteli mezők válnak láthatóvá.

Felső és alsó térköz

Facebook tetszik beállítások negyedik rész: térközök

A térközök megadhatók százalékos, képpont vagy egyéb – css-ben érvényes – formában is.

Gomb helyzete

Fix: a gomb a böngésző keretéhez van rögzítve, nem mozdul el az oldal görgetése esetén sem.

Abszolút: a gomb az oldal bal felső sarkához van rögzítve, és így együtt mozog a tartalommal görgetés esetén is.

Egy kis SEO

A gombot megjelenítő JavaScript-et kérhetjük az oldal aljára, ezzel a lényeges tartalom hamarabb kerül betöltésre, és így plusz pontokat nyerhetünk a stopperrel böngészőknél.

Facebook tetszik settings harmadik rész: JavaScript SEO

Kézi elhelyezés

Végül egy kis csemege azoknak, akik szeretik maguk állítgatni a sablon-t és pixelre pontosan meghatározni, mi hova kerüljön. Ha tetszik a beállításokat segítő felület, de nem szeretnél ezért feladni olyan dolgokat, mint a saját magad által meghatározott elhelyezés, egyszerűen álítsd a gomb helyzetét “kézzel elhelyezni”-re, és illeszd be a <?php km_fbl_share(); ?> kódot oda, ahol a gombot szeretnéd látni.

Az új verzió letölthető: Facebook Like (Recommend) Button WordPress plugin by kms.

Jó szórakozást!

, , , ,

Comments are currently closed.