MikoAndras.hu

Mikó András

Játék többmonitoros környezetben

A programozói munkám miatt több monitoros környezetben dolgozom, és amikor játszom, akkor is előjön, hogy vajon tudnám-e hasznosítani a megnövekedett képernyőterületet valahogyan.

A lövöldözős és autós játékoknál ez egyszerű, hiszen a több monitort támogató kártyák terjedése egyre jobban elősegíti a játékok ezirányú elmozdulását is. A stratégiai játékokban azonban nem igazán törik magukat a fejlesztők, hogy ebbe az irányba menjenek el, mert ott jelentős előnyt adhat, ha valaki egyszerre nagyobb területet láthat át a térképről.

Mások is készítettek már olyan kiegészítőket, amik segítségével – ha más nem is – legalább a minimap felnagyítható egy oldalsó monitorra, amivel az ott megjelenő vizuális jelzések jobban láthatóvá válnak a perifériális látótérben.

Az egyik kódja elég egyszerű volt, de nagyon sok része eleve kódolva volt egy felhasználó igényeire. Ezen próbáltam változtatni azzal, hogy egy jobbgombos menüt helyeztem el a programban, amivel többek között a nagyítani kívánt részt tartalmazó monitort lehet kiválasztani.

Mapnify aktuális [1.0] verziója

A program részletes múködése röviden képekkel:
Indításkor a Mapnify elindul a Windows szerinti első monitoron, a forrás pedig a hardveresen első monitor lesz.
Mapnify indító képernyő
A kijelző képernyő áthelyezése vagy átméretezése magától értetődő, úgy működik, mint bármely más ablak.

Forrásterület mozgatása

Forrásterület mozgatása
A játékokból már ismerős w-a-s-d kombinációkkal lehet mozgatni a forrásterületet. Alapértelmezésben 50 képpontos lépésekben mozog a terület, egészen addíg, amíg el nem éri a képernyő szélét. Ennél tovább egyik irányba sem lehet mozgatni. A billentyűk shift módosítóval együttes használata 1 képpontos finommozgatást tesz lehetővé.

Forrásterület átméretezése

Forrásterület átméretezése
A w-a-s-d kombinációhoz hasonlóan lehet méretezni is a forrásterületet az i-j-k-l billentyűkkel. A lépésközök szintén 50 képpontosak, a shift módosítóval itt is lehet finomhangolni.

Forrásterület nagyítása

Forrásterület nagyítása
A nagyítás lehetősége az eredeti változat miatt maradt bent, csak kicsit módosítottam rajta. Jelenleg 25 képpontot méretez a nagyobb oldal irányában, és a forrásterület oldalarányának megfelelően módosítja a rövidebb oldalt.

Mindezek mellett a forrásterületet át is lehet helyezni másik monitorra, mivel éppen ez volt az indok, amiért belevágtam a módosításba.

Forrásterület áthelyezése másik monitorra

Forrásterület választása
A SourceDisplays belistázza az összes elérhető monitort. Ezek alatt elérhető lesz egy kézi beállítási lehetőség, valamint az összes támogatott játék neve.
A manual kiválasztásával az aktuálisan beállított forrásterület kerül áthelyezésre egy másik monitorra, egy játék kiválasztásánál pedig az előre konfigurált adatok alapján kerül kialakításra a forrásterület a választott monitoron.

A StarCraft II miatt írtam meg a módosításokat, így ez az első támogatott játék.

Képarány módosítása

Teljes képernyő kitöltése

Ha esetleg nem tetszene a sok felesleges fekete terület a nagyítás mellett – fölött/alatt – kétoldalt, a Zoom type menüben van lehetőség a képarány szerinti nagyítás mellett a programablak teljes kitöltésére.

Amennyiben más játékok támogatása lenne szükséges, örömmel várom a hozzászólásokat, és megteszek minden tőlem telhetőt, hogy mihamarabb a támogatott listába kerülhessen.

Mapnify aktuális [1.0] verziója

Mapnify aktuális [1.0] forráskód

A bátrabbak akár a mindig friss kódokat is leszedhetik:
Mapnify aktuális [1.0] forráskód SVN-ben

Jó játékot!

, , ,

Comments are currently closed.

One thought on “Játék többmonitoros környezetben