MikoAndras.hu

Mikó András személyes oldalai

Havi költségek követése – Csekkek

Az alkalmazás intuitívnak és egyszerűen kezelhetőnek készült, de azért fussuk át mi minden került bele. A havonta visszatérő kiadások számon tartására készült, hogy egy pillantásra látni lehessen mely csekkek vannak befizetve és mekkora összegű kiadás várható még mindenképpen a hónapban.

Elérhető az Android Market-en

A képernyők és a funkciók kicsit részletesebben:

Első képernyő

Az első képernyőn a még befizetendő összeg van a felső sorban, ezt nem is lehet elgörgetni, még ha a többi sor ki is lóg a kép alján.

Minden fehér sor egy be nem fizetett csekket jelöl, a szürkék viszont már ki vannak egyenlítve.

A két állapot között egy rövid kattintással lehet váltani.

~10 sor fér el a kijelzőre (a tesztelt modelleken), de nincs arra vonatkozó határ, hogy összesen hány sort lehet felvenni (esetleg a készülék memóriakapacitása).

Új sor és szerkesztés

Minden értéknek három tulajdonsága van:

 • név – magától értetődő
 • összeg – magától értetődő
 • típus – bizonyos szintű csoportosítást ad a listához

Új értékeket is ugyanezen az űrlapon lehet felvenni, a név és típus szöveges bevitelt, az összeg szám bevitelt feltételez, és ennek megfelelően nyit fel képernyő-billentyűzetet.

Menük

Az alkalmazás menüje négy lehetőséget tartalmaz. Ebből kettőt épp csak megemlíteni érdemes.

A Nulláz minden értéket a ‘fizetendő’ állapotba billent vissza, pl hónap elején, így nem kell mindet egyesével visszaállítani.

Az ‘Uj’ pedig a szerkesztőt hívja meg üres mezőkkel, ugyanúgy mint a képernyő üres részének megérintése (általában az utolsó sor alatt, ha van elegendő hely)

A másik kettőre később részletesen kitérek képernyőképpel együtt.

Leírás

A Leírás ablak egy rövid ismertető/emlékeztető, hogy mire készült az alkalmazás, és egy link erre az oldalra későbbi hivatkozás céljából.

Szintén itt van egy rövid sor köszönetképpen az ötlet eredeti gazdájának :]

Beállítások

Az egyetlen értelmes beállítás a sorbarendezés, elég egyértelmű. Legalábbis az első három nem kellene, hogy gondot okozzon bárkinek is :]

A negyedik azonban kicsit trükkösebb. Erre külön képernyőképet is tettem fel, az utolsót. Leírás mellékelve.

Összegre rendezés után

Rendezési mód kiválasztása után a lista megfelelően rendezésre kerül, és minden új elem a megfelelő helyre kerül beillesztésre. A bal oldali kép a tesztadatok összeg szerinti rendezett sorát mutatja.

Két új elem fizetve

Hogy minden funkcionalitás meg legyen örökítve, két fizetetlen elemet kiegyenlítettem, ezek rögtön át lettek húzva, és az összeg is ennek megfelelően megváltozott.

Helyzetérzékeny menü manuális sorbarendezéssel

A kézi sorbarendezés kiválasztása után úgy tűnhet, mintha nem történne semmi. Ez részben igaz is. A lista megtartja a kiválasztást megelőző rendezést, de az elemek mozgatására használható menüpontok aktiválódnak.

A ‘Fel’ és ‘Le’ menük csak kézi rendezéskor jelenítődnek meg, és csak értelmezhető helyzetben. Például, a legelső elemet nincs értelme feljebb helyezni, ezért itt csak a ‘Le’ menüpont jelenik meg.

Remélem ez a kis összefoglaló átfogó képet adott az alkalmazásról. Örömmel várok minden ötletet és véleményt a megjegyzések rovatba, ugyanígy hibaleírásokat is.

Elérhető az Android Market-en

Elérhető az Android Market-en

Comments are currently closed.

3 thoughts on “Havi költségek követése – Csekkek

 • [...] alkalmazás előző verziójával együtt készült leírás elég tartalmas és lényegretörő, így itt most csak a változásokat igyekszem szemléltetni, [...]

 • qwertz0 szerint:

  Sajnos a mai napig hiába keresem, de nem adom fel: win XP, win 7, win 8 rendszereken univerzálisan használható Android és iOS szimulátorprogramokat keresek, amikhez lehetőleg egy elég régi .NET framework vagy Flash is megfelel.

  Lehetnek egyáltalán ilyen programok?

  kms Reply:

  Szia,

  Én bevallom eclipse-t és a Google által is kiadott SDK-t ismerem, ez viszont elérhető Win és *nix OS-ekre egyaránt. Win8-cal nincs tapasztalatom, de XP és Win7 alatt kiválóan működik.

  Üdv,
  kms