MikoAndras.hu

Mikó András személyes oldalai

Webfejlesztő tudásbázis, bevezetés

Amivel minden fejlesztő és felhasználó egyaránt találkozik, az az URL. Ennek részeit és működését azért érdemes ismerni, mivel ez adja a különböző honlapokat összekötő linkek alapját, és ez az a cím, amin keresztül az Interneten fellelhető anyagok elérhetőek.

http://mikoandras.hu/blog/2012/12/01/amit-minden-webfejlesztonek-tudnia-kellene/


Egy URL több különböző célt szolgáló részből épül fel. Egyes részek kötelezőek, mások elhagyhatóak, mert van alapértelmezett értékük, megint mások azért hagyhatóak el, mert csak bizonyos helyzetekben értelmezettek.

Egy részletesen megadott URL részei:

Ahogy ez mind kinéz:

http://www.mikoandras.hu:80/blog/2012/12/01/amit-minden-webfejlesztonek-tudnia-kellene/?page=1#comment-1224

Protokoll

Az url maga nincs a weboldalakhoz kötve, a lehetséges URL-eknek csak egy kis hányada kötődik a webhez. HTTP, HTTPS, kicsit lazábban az FTP. Ezeken kívül az összes többi akkor is működne és értelmezhető lenne, ha a web nem létezne. (Az más kérdés, hogy mennyire lenne elterjedt mondjuk az email vagy a skype callto megoldása.)

A protokoll azt határozza meg, hogy milyen módon szeretnénk elérni a kívánt szolgáltatást, valamint megadja a kapcsolat felépítésének szintaktikáját és nyelvtanát is.
Egy HTTP alapon lezajló kommunikáció például teljesnek tekinthető egyetlen kérés-válasz pár esetében is:

~$ telnet mikoandras.hu 80
GET /blog/2012/12/01/amit-minden-webfejlesztonek-tudnia-kellene/?page=1 HTTP1.1
Host: www.mikoandras.hu
[üres sor]
[válasz html teljes anyaga]Connection closed by foreign host.
~$

… míg egy email elküldéshez használt POP3 protokoll legalább négy adat-válasz eszmecserét tartalmazó beszélgetést követel meg a helyes működéshez:

~$ telnet mail.mikoandras.hu 25
Trying 192.168.0.77...
Connected to mail.mikoandras.hu.
Escape character is '^]'.
220 localhost ESMTP Exim 3.36 #1 Tue, 22 Jan 2013 15:27:12 +0100
EHLO example.hu
250-localhost Hello example.hu [79.172.193.102]
250-SIZE
250-PIPELINING
250 HELP
MAIL FROM: info@example.hu
250  is syntactically correct
RCPT TO: info@example.hu
250  verified
DATA
354 Enter message, ending with "." on a line by itself
Subject: teszt email magamnak

ez pedig az email torzse
.
250 OK id=1Txepg-0004Gv-00
QUIT
221 localhost closing connection
Connection closed by foreign host.
~$

Mindezt a kommunikációt a protokoll alapján kell elvégezni, mivel egy POP3-kapcsolat semmit nem tud kezdeni a HTTP kulcsszavaival, és fordítva.

Az ismert és elterjedt protokolloknak vannak alapértelmezett portszámaik, de ezek bár erős ajánlások, nincsenek kőbe vésve, így egy-egy implementáció eltérhet ettől.
Ugyanígy lehetséges új protokoll bevezetése is, amennyiben a korábbiak nem megfelelőek egy bizonyos célnak. Ilyen például a skype által kialakított és bevezetett callto:// protokoll, ami a skype megfelelő telepítése esetén hívógombokká alakítja a weboldalakon található linkeket, ezzel is megkönnyítve a kapcsolatfelvételt felhasználók és szolgáltatók között.

Hosztnév

Nem egyetlen monumentális szuperszámítógép szolgálja ki az összes felhasználót, hanem rengeteg sok kisebb, ezért meg kell tudnunk mondani, hogy melyiktől szeretnénk választ kapni a kérdésünkre. Erre való az URL hosztnév része.

Olyan, mintha egy társaságban mindig meg kellene neveznünk azt, akihez szólni szeretnénk. Igaz, hogy ott szokott működni a dolog enélkül is, hiszen jó eséllyel ki lehet találni – korábbi beszélgetések, vagy érdeklődési kör alapján -, hogy egy kérdés kinek szól, de a számítógépek világában ennél kicsit pontosabban kell fogalmazni.

A példában használt URL hosznév része: www.mikoandras.hu

Port

Ahogy említettem korábban, bizonyos protokollok eleve meghatároznak alapértelmezett portokat a kommunikációra, ebben az esetben ez a rész elhagyható.
A portok száma 1 és 65535 közötti lehet, ebből az 1-1024 közötti tartomány előre meghatározott szolgálatatásokra van fenntartva, az efölötti értékek szabadon használhatóak. Ennek ellenére érdemes odafigyelni, hogy ismert portokat használjunk azokban az esetekben, amikor azt szeretnénk, hogy mások számára könnyen megtalálható legyen a szolgáltatásunk.

A fenti példában lévő HTTP és POP3 portszámai: 80 és 110.
Az esetek nagy többségében nem kell foglalkozni vele, csak akkor, ha a teszt környezet nem a 80-as portra, hanem pl. a 81 vagy 8080-as portra van állítva.

A következő oldalon az útvonal és különböző paraméterek ismertetése következik.

Pages: 1 2

,

Comments are currently closed.

One thought on “Webfejlesztő tudásbázis, bevezetés