MikoAndras.hu

Mikó András

Így fejlődik a fejlesztőkörnyezet

Az elmúlt kilenc évben nem szereztem be új fejlesztői számítógépet, legalábbis olyant nem, ami kifejezetten az én igényeim szerint lett volna összeállítva. A tegnapi nappal ez a hosszúra nyúlt időszak véget ért.

Sikerült beszerezni az első körös építéshez szükséges utolsó alkatrészeket is, és az egyszerű felsorolást igyekszem kicsit tarkítani egy-egy rövid indoklással. Már most biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akik nem értenek egyet az egyes alkatrészek választásával, de mivel az én területem inkább a szoftver, hamar megtörténhet, hogy lehetett volna jobbat is találni.

Az építés menetéről sajnos felszereltség hiányában nem tudok képeket közölni, azt hiszem ezt elég jól ellensúlyozzák a gyártók hozzáértőkkel készíttetett fotói.

Az első építőkő – miután az már biztos, hogy ATX alapú PC lesz az új gép is, egy ház kiválasztása. Ebben a jó hűtés, a gyors szerelhetőség és a kezet kímélő sorjázott élkialakítás legalább annyira fontos szempont volt, mint a kinézet és a megfelelően sok bővítőhely (az írás végén kitérek a második körös fejlesztések tervére, ott látszik majd ennek a haszna).

A választás végül egy Thermaltake Armor-ra esett.

Thermaltake Armor computer chassis

Thermaltake Armor computer chassis

A gyors szerelhetőség érzékelhető az előoldalon beépített elemek csavarmentes rögzítésén és a bővítőkártyák pattintós zárjain. Az összeszerelés során derült ki, hogy a pattintós zárak kicsit szűkre szabottan mérik a helyet a kártyák végén található fémlemezek füleinek, ezért erősebb noszogatásra van szükség a helyrecsúsztatáshoz, de ez is inkább csak a stabilitást segíti elő, ha egyszer végre a helyükre kerülnek.

A második a sorban az energiaellátásért felelős egység. A táp. (és most nem a tyúkok elé szórt magvas gondolatokra próbálok utalni :])

Cooler Master Silent Pro M1000

Cooler Master Silent Pro M1000 power supply unit

Cooler Master Silent Pro M1000 power supply unit

Először egy M850-est szerettem volna beszerezni, de arra majd másfél hónapot kellett volna várni, így inkább a nagy-testvérrel szimpatizáltam, bár Orwell regényének épp ellenkező érzéseket kellett volna keltenie bennem …

A maximális hatásfokát a névleges teljesítmény 50%-ánál éri el, és azt hiszem elég sokáig ennek közelében tudom tartani a jelenlegi konfigurációval.

Következett hát a hármasfogat, ami a készülő gép szíve-lelke, és ami miatt az egész kaland elkezdődött:

ASUS Saberooth X58 alaplap, Intel Core-i7 950 processzor és egy Kinston HyperX 12GB-os memória modul kit.

Asus Sabertooth X58 motherboard

Asus Sabertooth X58 motherboard

Intel Core i7-950 processor

Intel Core i7-950 processor

Kingston Hyper-X 12GB T1 Black edition

Kingston Hyper-X 12GB T1 Black edition

Az indokaim itt az alaplapi Raid vezérlő (ami nem csak bináris módban képes üzemelni, vagyis tud más módot is mint 0 vagy 1), CrossFire vagy SLI támogatás (jelen esetben mindkettő), valamint a jelenlegi újnak számító technológiák támogatása, gondolok itt többek között az USB3.0-ra.

Processzorban talán már nem is kapok olyant, ami nem támogatja a virtuális gépeket, mivel azonban ez nagy hátránya volt Clacker-nek (az előző gépemnek), ez mindenképpen magasan szerepelt a kívánandó tulajdonságok listáján. Ugyanezen indok vezetett a többmagos processzorok irányába, és itt egyszerre nyolc végrehajtó szálat kaptam.

A memóriával kapcsolatban csak annyit tudnék mondani, hogy bár vannak arra vonatkozó szállóigék mely szerint “640kb mindenkinek elég lesz”, de ez még a mondához szükséges valóságalappal sem rendelkezik. Inkább az a megközelítés a helyes, mely szerint sosem elég, de vannak kompromisszumra kész felhasználók :]

Mivel most már van minek számításokat végezni, és volt is hova beköltöztetni, elértük az első személyi számítógépek szintjét. Vagyis: minden indításkor be kell gépelni a programunkat, valamint ne is számítsunk arra, hogy látjuk valahol az eredményt, legfeljebb az állapotjelző LED-ek villogásából tudunk következtetni a működés helyességére.

Ez a számítógép az Altair 8800 volt.

1975. A Micro Instrumentation and Telemetry Systems piacra dobta MITS Altair 8800 az első PC-t, vagyis egy csomag alkatrészt, amiből kellő elhivatottsággal rendelkező barkácsolók több-kevesebb szerencsével egy működő gépet rakhattak össze. Az Altair-nak nem volt billentyűzete, monitora, az adatokat nem tudta eltárolni, de még így is volt rá kereslet a lelkes amatőrök között. Bill Gates és Paul Allen írtak egy BASIC értelmezőt az Altair-ra.

Forrás: http://www.miau.gau.hu/szgep/szgep4_01.html [2012-04-06 9:35]

Tehát szükségünk van kapcsolatfelvételi eszközökre és tárolókra.

A bevitelnél egy IBM 8820-as billentyűzet és egy Contour Cmo-Blk-L-R ergonomikus egér van segítségemre.

Ibm 8820 keyboard

Ibm 8820 keyboard

Contour CMO-BLK-L-R ergonomic mouse

Contour CMO-BLK-L-R ergonomic mouse

Elég sokat tanakodtam azon is, hogy a cd-n dvd-n található anyagaimat hogyan tudom majd használni, hiszen Clacker csak nyugdíjazva lett, nem szétmarcangolva. Amit szerettem volna, az a LightScribe (nem igazán vagyok kibékülve a saját kézírásommal), B verziónak pedig egy Blu-Ray olvasó beszerzését tűztem ki célul. A végső döntés meghozásában nagy segítségemre volt az LG, mivel CH10LS20RBB kódnéven kiadtak egy meghajtót, ami ötvözi a két keresett szolgáltatást.

LG LightScribe Blu-Ray optical drive

LG LightScribe Blu-Ray optical drive

Jelenleg – és egyelőre átmeneti jelleggel – egy 500GB-os Seagate Barracuda látja el a teljes háttértároló szerepét, ez azonban a második lépésben erőteljes változásra van felterjesztve.

Seagate Barracuda 500GB hdd

Seagate Barracuda 500GB hdd

Ezután már csak arról kell gondoskodni, hogy lássuk is amit elkészítettünk. Ebben pedig egy kvartett tesz eleget minden eddigi elvárásomnak. A kvartett tagjai: két Samsung 2243SW monitor (1920×1080) és két Sapphire Vapor-X 6850 1GB DDR5 videokártya.

Samsung 2243SW display

Samsung 2243SW display

Sapphire Vapor-X 6850 1GB DDR5 videocard

Sapphire Vapor-X 6850 1GB DDR5 videocard

A videokártya vásárlás egyik trükkje, hogy rá kell jönni mi alapján lehet beazonosítani egy-egy darabot. Főleg olyankor, amikor a gyártó nem teszi elérhetővé a termék modellszámát, a webáruházak pedig sokszor felcserélik a képeket az egyes termékeken. Az egyetlen dolog ami biztos célravezető, ha például előretelefonálunk és megszemléltetjük a külső ismertető jegyeket.

Mindenez alkatrészek és egy nagy adag fantázia szüleménye Beornegar, akinek névadója az egyik kedvenc könyvsorozatom hősének Wulfgarnak vér szerinti apja, és a Jeges szelek völgyében élő barbár törzs egykori vezére. A könyvek szerzője R. A. Salvatore, a könyvek pedig a Drizzt sorozat könyvei.

A második fejlesztési lépésben kerül majd előtérbe az alaplapi Raid vezérlő Raid5 képessége, valamint a jelenleg kihasználatlan hat megjelenítőt meghajtani képes videokártyákban rejlő lehetőségek…

, , , ,

Comments are currently closed.

3 thoughts on “Így fejlődik a fejlesztőkörnyezet